Båtskrotar - Allt blött om Båtskrotar

Andra skrotar än båtskrotar

Andra skrotar än båtskrotar

Det finns fler är renodlade båtskrotar som kan hand om din gamla båt. Ofta kostar det pengar att bli av med båten men vissa tar emot bättre båtar kostnadsfritt om det finns många båttillbehör båtfirman kan sälja..

Då det är långt till båtskrotarna så finna det andra än båtskrotningsföretagen man kan lämna båtarna till som t.ex.:

  • Båtvarv som kanske ser en möjlighet att fixa till båten och sälja senare
  • Båtfirmor och båtförsäljare som kan tänka sig ta båten i inbyte när du köper en ny båt hos dem
  • Vissa vill ha en gammal båt att gräva ned i trädgården för att ha som en charmig lekstuga eller sandlåda


Typer av skrotar

Det finns väldigt få båtskrotar om man räknar till antalet båtar som finns. Det går ett par hundra tusen båtar på varje båtskrot som finns i Sverige. Om man jämför med antalet bilskrotar, MC-skrotar eller andra skrotar inser man lätt att antalet båtskrotar kommer att växa kraftigt de närmaste åren i och med att lagstiftningen börjar se problemet med att skrotbåtar hamnar i naturen.

Fartyg skrotas

Fartyg skrotas

Det är inte bara mindre fritidsbåtar som skrotas utan även stora fartyg skrotas. Ett av de största fartygen som skrotades nyligen var de så omskrivna kryssningsfartyget Costa Concordia som den hybrisstinne "Kapten Ynkrygg" rev sönder då han seglade för nära ön Giglio utanför Toscana fredagen den 13:e januari 2012. Kostnaden att bara bärga denna båt kostade 3.9 miljarder och skrota fartyget kostar någon miljard till. Dessutom var fartyget värderat till omkring 4 miljarder.

När du betalar kanske 10 000 kr för att skrota din båt kan du ju tänka på att det är en miljon gånger mindre än vad Kapten Ynkrygg orsakade för kostnad.